Jak zaprojektować funkcjonalną kuchnię?

 

Jak urządzić kuchnię, by była nie tylko piękna wizualnie ale i funkcjonalna? Warto poświęcić więcej czasu na etapie projektowania i dokładnie przeanalizować różne rozwiązania, rozważyć za i przeciw, poszukać sprytnych tricków, dzięki którym gotowanie i przebywanie w kuchni będzie prawdziwą przyjemnością.

Przygotowaliśmy dziś dla Was mały poradnik, który może być przydatny zarówno, kiedy kuchnię urządzacie sami, jak i wtedy gdy korzystacie z usług projektanta.

 

Funkcjonalna kuchnia

Planując kuchnię należy zastanowić się nad wieloma aspektami. W końcu wykończenie kuchni to wydatek rzędu przynajmniej 20-30 tysięcy. Najważniejsze żeby projekt był dostosowany do własnych potrzeb. Inaczej będzie wyglądała kuchnia stroniącego od gotowania singla, a inaczej 5-osobowej rodziny czy smakosza i fana kulinarnych eksperymentów. Dlatego podejdź krytycznie do pięknych zdjęć z instagrama i zadaj sobie pytanie: czy takie rozwiązanie sprawdzi się u mnie? Niezwykle ważne jest zapewnienie odpowiedniego układu funkcjonalnego i przestrzeni roboczej, odpowiednie oświetlenie i wybór sprzętu.

 

Zabudowa w kuchni

Układów zabudowy kuchni jest wiele. Może być ona jednorzędowa (zabudowa kuchenna w jednym ciągu), w kształcie litery L, U lub nawet G.  Każda z nich może być funkcjonalna, należy jedynie pamiętać, by zachować trójkąt roboczy (kuchenka, zlew, lodówka). Zasada jest taka, że żaden z tych sprzętów nie powinien stać obok drugiego, ale też nie powinien być oddalony od drugiego o więcej niż 2 kroki. Trójkąt ma zapewnić komfortowe korzystanie z kuchni.  Wyobraź sobie: najpierw wyciągasz potrzebne do danej potrawy składniki z lodówki. Następnie je myjesz zlewie. Obok na blacie roboczym je kroisz, odkładasz, przygotowujesz kolejne składniki, a następnie je smażysz na kuchence lub pieczesz. Ważne jest, by między zlewem a kuchenką było minimum 120cm odległości, a zlew pod żadnym pozorem nie był umieszczony na końcu blatu. Nie chcesz przekonać się, jakie to niewygodne. Z kolei obok lodówki dobrze jest mieć kolejne 60 cm wolnej przestrzeni, by wyłożyć zakupy. To samo koło piekarnika –  trzeba gdzieś położyć gorącą blachę czy naczynie żaroodporne.

 

Zabudowa kuchenna w jednym ciągu. Na podłodze zastosowano mikrocement Festfloor Go! Zobacz więcej zdjęć z tej realizacji.

 

Blat roboczy

Jak już wspominaliśmy blat roboczy, z którego najczęściej korzystamy podczas gotowania posiłków to ten między zlewem a kuchenką, a więc powinien on być najdłuższy.  Blaty pomocnicze, czyli między lodówką a zlewem, a także sprzętami i ich krańcami winny być nie krótsze niż 40 cm. Warto przemyśleć, co planujemy trzymać na blacie. Czy preferujemy mieć wszystko schowane, czy wolimy, by toster, czajnik elektryczny czy robot kuchenny stały na wierzchu. Dla nich też musi być miejsce.

A z czego wykonać blat? Wybór jest ogromny. Piękne i trwałe są blaty granitowe – niestety są też drogie. Blat drewniany wygląda pięknie i naturalnie, ale tylko na samym początku. Po kilku latach użytkowania będzie na nim widać ślady użytkowania: krople wyschniętej wody, przypalenia od gorących garnków, wgniecenia od noża. Jeśli wiesz, że będzie Ci to przeszkadzać, lepiej zrezygnuj z drewna. Blat z prawdziwego marmuru wygląda olśniewająco, ale jest zupełnie niepraktyczny, bo przyjmuje każdą plamę! Plamy wnikają głęboko i niezwykle ciężko je usunąć. Lepsze będą blaty ze spieku lub płyty laminowanej. Można też rozważyć blaty betonowe.

 

Kuchnia w literę U. Na ścianie betonowy tynk strukturalny : mikrocement Festwall GR1, na podłodze mikrocement Festfloor w tym samym odcieniu. Zobacz więcej zdjęć z tej realizacji.

 

Gniazdka elektryczne w kuchni

Gniazdek elektrycznych w kuchni nigdy za wiele! Pamiętaj, że zgodnie z zaleceniami producentów każdy duży sprzęt kuchenny – lodówka, zmywarka, piekarnik, itd. – powinny być podpiętę bezpośrednio do gniazdka, nie powinny działać na przedłużaczach. Dlatego policz, ile masz sprzętów i zadbaj o odpowiednią ilość kontaktów schowanych za zabudową szafek. Druga sprawa to kontakty potrzebne do podłączenia mniejszych sprzętów – tostera, czajnika, blendera, a czasami kilku na raz. Ich także nie może być za mało i muszą być pod ręką. Sprytnym nowoczesnym rozwiązaniem są gniazdka  ukryte w blatach kuchennych. Na co dzień są niewidoczne i nie zajmują cennej powierzchni roboczej. Szczególnym rodzajem ukrytych gniazdek są gniazda typu pop-up. Mają pionową konstrukcję i wysuwają się z blatu do góry po ich naciśnięciu.

 

Fronty szafek

Jeśli dużo gotujesz, ale nie lubisz sprzątać lub masz małe dzieci lepiej zrezygnuj frontów na wysoki połysk i w ciemnych kolorach. Na ciemnych powierzchniach widać każdy pyłek, zarysowanie czy odcisk palca. By wyglądały jak z magazynu wnętrzarskiego, trzeba je wycierać non-stop. Lepiej wybrać fronty o satynowym i matowym wykończeniu lub te imitujące drewno lub beton.

 

Sprzęty kuchenne

W zabudowie czy nie, oto jest pytanie. O ile nie ma wątpliwości co do zabudowy zmywarki czy piekarnika, o tyle z lodówką, ekspresem czy mikrofalówką sprawa nie jest tak oczywista.

Lodówki przeznaczone do zabudowy są zwykle droższe i mniejsze niż wolnostojące. Jeśli potrzebujemy więcej przestrzeni, lepiej wybrać lodówkę wolno stojącą. Wybór jest ogromny i naprawdę można znaleźć eleganckie modele. Pamiętaj tylko, że czarna lodówka na wysoki połysk łatwo się rysuje i brudzi – tak samo jak wspomniane już ciemne błyszczące fronty.

Kuchenka mikrofalowa często zabiera cenną przestrzeń na blacie kuchennym. Warto rozważyć zabudowę mikrofalówki lub ukrycie jej w górnej szafce. Można też zakupić piekarnik z funkcją mikrofali i w ten sposób zaoszczędzić miejsce.

 

Organizacja w kuchni

Kuchnia powinna być tak zorganizowana, by wszystkie potrzebne sprzęty, naczynia i produkty spożywcze były pod ręką oraz by maksymalnie wykorzystać przestrzeń. Oto kilka elementów, na które warto zwrócić uwagę:

  • Standardem już są szafki do samego sufitu – na ich najwyższych półkach możesz trzymać rzadko używane sprzęty lub zapasy suchego jedzenia.
  • Wokół kuchenki umieść szuflady tak, by wszystkie łyżki, mieszadła, sztućce były obok.
  • Szuflady są dużo wygodniejsze niż szafki z półkami, łatwiej w nich utrzymać porządek, więc zaplanuj ich jak najwięcej.
  • Pamiętaj, że plusem kuchni z sieciówki jest to, że można do niej dokupić wiele przydanych i wygodnych akcesoriów jak choćby wkładki do szuflad na  sztućce, kosze na odpady. Jeśli zdecydujesz się na kuchnię u stolarza, poproś, by trzymała ona standardowe wymiary szuflad i półek, dzięki temu będą do niej pasować różne dodatki.
  • Wysokość półek powinna być dopasowana do tego, co będzie w nich przechowywane – dobrze jest przewidzieć miejsce na  butelki na wino, na olej czy wodę.
  • By zyskać jeszcze więcej miejsca, można zamiast cokołów zamontować dodatkowe szuflady.

 

Szuflada z eko-słoikami na suche produkty: kasze, makarony, płatki owsiane, itd.

 

Podłoga i ściany w kuchni

Coraz więcej klientów wybiera do swojej kuchni alternatywne rozwiązania. Na podłodze i na ścianie między szafkami zamiast tradycyjnych płytek wybierają nowoczesny beton dekoracyjny, np. mikrocement. Jego główne zalety to możliwość uzyskania jednolitej bezfugowej powierzchni oraz odporność na wodę i zabrudzenia. Jest łatwy w utrzymaniu i niezwykle trwały. Do tego kolory można wybierać z całej palety RAL i NCS.

 

Posadzka z mikrocementu Festfloor Go! FF9011

 

Kuchnia z posadzką z mikrocementu Festfloor Go! FF9002